ВМА с ценни съвети: Как да помогнем на пострадал в катастрофа

Не местете тежко пострадалите, които сами не могат да напуснат превозното средство

11.05.2023 | 15:02 Редактор: Елеонора Танева
ВМА с ценни съвети: Как да помогнем на пострадал в катастрофа

Всеки ден хора умират в катастрофи но пътищата, други имат късмет и оцеляват. Десетки са свидетелите на пътни инциденти. Важно е да се знае в такава ситуация как правилно да се помогне, за да не се окаже, че вместо това се вреди на пострадалите.

ВМА публикува топ правилата, които е задължително да се спазват, когато се помага в случай на катастрофа.

"Най-важно е да запазим самообладание и да не изпадаме в паника", съветва д-р Иван Георгиев. Той е част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА.

Първото нещо, което трябва да направите, е да обезопасите мястото на инцидента - отбиване на личния автомобил, пускане на аварийни светлини, гасене на двигателя, поставете триъгълен знак зад пострадалия автомобил на достатъчно голямо разстояние. 

Огледайте внимателно мястото на инцидента за изтичане на гориво, пушек, пламък, електрически кабели и искри, едва когато се убедите, че е безопасно, пристъпете към оценка на пострадалите. В случай, че автомобилът е заключен, изберете най-отдалечения прозорец от пътниците и го счупете.

Пребройте хората в автомобила и проверете всички ли са в съзнание? Ако има хора, които не са в съзнание, проверете техните пулс и дишане. Проверете устата и гърлото им за погълнати предмети, след което внимателно огледайте главата, шията, ръцете, тялото и краката за наличието на рани и кръвотечение. При наличие на активно кървене, направете незабавно компресивна превръзка с подръчни средства (чиста кърпа, риза или част от дреха). Помнете, че спирането на кръвозагубата в първите минути след инцидента е решаващо за живота на пострадалия!

Подайте сигнал на телефон 112, след като сте установили броя на хората и тяхното състояние.

Не местете тежко пострадалите, които сами не могат да напуснат превозното средство. Това е работа на екипа на специалистите от "Бърза помощ". При травми в областта на шията и гръбначния стълб и преместване от немедицинско лице могат да настъпят трайни увреждания. Изключение от това правило е ситуация, при която има непосредствен риск от експлозия или пожар на мястото на инцидента.

Когато пострадалият е моторист, не сваляйте каската му –  съществува риск от увреждане в областта на шията. При наличие на фрактури на крайниците – те трябва да бъдат шинирани временно с подръчни средства (бинт, колан, клони, дъска и други).  При активно кървене отново трябва да се направи компресивна превръзка и повдигнете краката малко по-високо от главата. Така ще подобрите мозъчното кръвоснабдяване. Поддържането на постоянна телесна температура също е важен фактор в превенцията на шока (при дъжд и студено време – затопляне с одеяла и дрехи, при горещо време сянка и охлаждане).

Осигурете безпрепятствен достъп на екипа на "Бърза помощ" до мястото на произшествието. Не забравяйте като лице първо, пристигнало на мястото на инцидента, да информирате парамедиците/лекарите какво сте свършили до момента.

Успокоявайте и окуражавайте пострадалите. Кажете им, че ще останете с тях колкото е необходимо – до пристигане на спешните екипи. 

Винаги карайте със съобразена с пътната обстановка скорост и спазвайте дистанция. Любителите на високите скорости никога да не забравят, че за разлика от автомобилите, мотоциклетите нямат въздушни възглавници, предпазни колани и купе.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)