Затворниците остават без надзиратели? Служителите излизат на национален протест

Основните искания са за 20% увеличение на заплатите и по-добри условия на труд

11.05.2023 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Служителите на затворите излизат на национален протест утре. Причините - нарушен е смесеният режим на график и са се наложили 12-часовите дежурства и не могат да ползват отпуските си. Едно от основните искания на заетите в сектора е увеличение на заплатите с 20%.

Очакванията на служителите в затворите за конструктивен диалог с Министерството на правосъдието не се оправдаха и те преминават от предупредителни към ефективни протести.

"Реално служителите недоволстват от условията на труд, от нарастващата агресия, от липсата на информация относно финансирането на МП в частта работна заплата и плащания. И резултатите от така наречената реформа, която министърът извърши. Стигна се дотам служителите да работят на три поста", заяви председателят на Синдиката на служителите в затворите Ясен Тодоров.

Сред основните искания е това за по-високо заплащане с 20%, при средна работна заплата в сектора от 1 300 лева.

"Очаквахме да чуем, че се предвижда повишение на заплатите на служителите в двете дирекции. Такова нещо не чухме. Напротив, категорично беше отрязано, предвид тежкото финансово състояние на страната, такова не се предвижда", допълни Цветан Василев от Синдиката на служителите на затворите.

Служителите в затворите искат да бъде преразгледан и настоящият 12-часов режим на работа. Според министър Зарков извънредният труд в системата е намалял. 

"През последните месеци реформата е отлагана именно за това, ако има риск от такъв вид протести. През първото тримесечие, благодарение на тази реформа, в сравнение с първото тримесечие на миналата година извънредният труд, който е полаган, е намалял с 85%", категоричен беше Зарков.

В петък точно в 9 часа надзирателите ще излязат на протест пред местата за лишаване от свобода.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)