Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Надзирателите в затворите обмислят пореден протест

Основната причина - промяна в работните им смени

26.01.2023 | 19:00 Редактор: Калина Донкова

Всяка година по това време на дневен ред излиза темата за ситуацията в затворите у нас. Причината е професионалният празник на работещите в сектора.

И тази година не започна без напрежение, защото надзирателите не са съгласни с реформата, която сегашното ръководство на Министерството на правосъдието предлага и, по която работи.

Основното притеснение на надзирателите се крие в настояването на служебното управление на ведомството за преминаване на 12-часови смени на работа, вместо досегашните 24-часови смени, което вече е факт. Според служителите обаче смесеният режим се е утвърдил като най-ефективен. Това обясни в студиото на предаването "Директно" Ясен Тодоров, шеф на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

"Реално дебат не е имало. Нашата организация събра подписка с над 2 хил. подписа в нея. Подписи на хора, които не са съгласни с преминаването на режим на работа 12 часа. Основният мотив на колегите е най-вече пътуването до затворите, тъй като повечето служители работят на разстояние от 60 до 70 км. от работните си места. Тази промяна налага двойно повече пътувания, на места и повече, предвид числеността на състава, някои хора се налага да пътуват и по-често, което прави лична инфлация от над 100% за транспорт", обясни той.

От думите на Тодоров стана ясно още, че недостигът на надзиратели затруднява прилагането на промените

"На места се премина на дневна-нощна смяна и два дни почивка, а не три, както обеща министърът. Нивата на извънреден труд няма да спаднат, натрупаните отпуски продължават да се трупат и единственият плюс според министерството е, че се сваля напрежението сред надзирателите", каза той. 

В началото на месец февруари предстои общо събрание на ССЗБ, на което се очаква да бъде взето решение дали надзирателите ще излязат на пореден протест за условията на работа в затворите


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година