Министър Стоянов: България ще подкрепи 11-ия пакет санкции срещу Русия

Над 60% от стокообмена на страната ни е с ЕС, обяви икономическият министър

11.05.2023 | 13:07 Редактор: Вяра Димова
Министър Стоянов: България ще подкрепи 11-ия пакет санкции срещу Русия

Трябва да мине време, за да се види реалния ефект от санкциите върху българската икономика, но той няма да бъде съществен. В това увери служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов от трибуната на Народното събрание.

Вносители на изслушването са парламентарната група на "Възраждане" относно 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Стоянов обясни, че 11-ият пакет от санкции съдържа голяма част от съдържащата се информация, която е чувствителна и не може да бъде споделена на публично обсъждане в парламента. Той увери, че държавата ще извърши всички възможни действия за защита на националния интерес. 

"България винаги е била и ще продължи да бъде защитник на мира и международния правов ред", подчерта Стоянов.

Министърът изтъкна, че България ще подкрепи 11-ия пакет от санкции на ЕК спрямо Русия. В Министерството на икономиката се прави анализ на всяко едно предложение в пакета от санкции, анализира се, правят се прогнози и се отчита какъв би бил на база на статическите данни ефектът от санкционния пакет.

"Навсякъде, където може икономиката да бъде засегната сериозно, е взето отношение. Изправени сме пред цивилизационен избор - ЕС и НАТО, като това се отразява и на икономиката. Над 60% от стокообмена на страната ни е с ЕС, а този с Руската федерация е 5-6%, категоричен бе Стоянов, пише dnes.bg.

Министърът уточни, че България внася от Русия само суровини. Той увери, че България участва солидарно в руските санкции. Ако икономиката ни бъде отслабена или тежко засегната, това няма как да спомогне за прекратяване на войната в Украйна, но и за целия ЕС, предупреди Никола Стоянов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)