Росен Христов: Неприемливо е да има санкции за ползването на руско ядрено гориво

Енергийният министър коментира, че по тази логика би трябвало да има санкции за тези, които още потребяват руски газ

05.04.2023 | 16:22 Редактор: Михаела Димитрова
Росен Христов: Неприемливо е да има санкции за ползването на руско ядрено гориво

Предложението за санкции за държавите, които използват руско ядрено гориво, е политически мотивирано и неприемливо за нас, коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти след подписването на договора за разширяването на сондажната част на газохранилището в Чирен.

Неговият коментар беше свързан с изказването на германския министър на икономиката Роберт Хабек, който посети Украйна преди дни. Той заяви, че европейските държави, които продължават да купуват уран от Русия за атомните си централи въпреки войната в Украйна, трябва да бъдат наказани с налагане на санкции.

"Ако има такива санкции, трябва да има санкции срещу държавите, които потребяват големи количества газ от Русия, чиито компании все още работят на територията на Русия", каза още Христов.

Енергийният министър беше категоричен, че реално Германия е донесла много по-големи суми в руския бюджет от България, пише Investor.bg.

"Обсъждат се варианти за компенсация на всички пострадали от изискването за нагнетяване на скъпия газ в Чирен", коментира още енергийният министър. 

"Става въпрос за национална компенсация, която трябва да бъде одобрена по правилата за държавна помощ от Европейската комисия и от Народното събрание", уточни още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)