Страните от ЕС забраняват износ на стоки, ако стигат в Русия. ЕК зове за боеприпаси за Украйна

Финансова подкрепа ще бъде оказана на Киев и през 2024 година

09.05.2023 | 18:59 Редактор: Искра Ангелова

Европейската комисия ще предложи на страните членки да забраняват износа на определен вид стоки, ако се окаже, че те отиват в Русия през трети страни. Това обяви в Киев председателят на Комисията. Урсула фон дер Лайен избра знаковата за Европа дата за посещението си в Украйна, където разговаря с президента Зеленски. Той подчерта, че в страната му Денят на Европа вече се чества официално.

В Киев Лайен оповести важни елементи от новия пакет от санкции срещу Москва. Целта е да се предотвратява заобикалянето им от някои държави и компании. В списъка се добавят още продукти, за които ще бъде забранено да се транзитират през Евросъюза към Русия.

В пакета засега не се предвиждат ограничителни мерки срещу ядрения сектор.

"Първи приоритет е да помогнем за осигуряването на боеприпаси на украинската армия. Най-належащо сега е незабавното отпускане на боеприпаси от запасите на страните членки. Отделили сме 1 милиард евро за това и има ефект. Значителни запаси от боеприпаси вече са доставени или пътуват към Украйна, но спешно трябва да се направи още. Ето защо второто договорено решение е отпускането на 1 милиард евро от европейските средства за мир за закупуването на 155-милиметрови и 152-милиметрови боеприпаси от държавите членки", каза председателят на ЕК.

Финансова подкрепа ще бъде оказана на Украйна и през 2024 г. От предвидените за тази година 18 милиарда евро вече са разпределени 6 милиарда. Санкциите имат за цел да отслабят военната машина на руския президент и ЕС усъвършенства своите инструменти за въздействие, подчерта Фон дер Лайен.

Зеленски призова да се ускорят доставките на боеприпаси в момент, когато страната му се готви за контраофанзива срещу руските окупатори. Той настоя да бъдат премахнати ограниченията за украинския износ на зърнени култури.

"Протекционистки, тежки, дори жестоки са такива мерки. По време на война те могат само да разочароват", заяви украинският държавен глава.

Зеленски визира петте държави, засегнати от украинския внос, сред които и България, отбелязва Франс прес.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС