Денят на Европа или Денят на победата: Напрежение в София заради "Безсмъртния полк"

Шествието се проведе въпреки забраната, участниците носеха руски и съветски знамена

09.05.2023 | 13:44 Редактор: Михаела Димитрова

Въпросът "Денят на Европа или Денят на победата?" и тази година създаде напрежение заради шествието на "Безсмъртния полк", което буквално в последния момент беше забранено със заповед на кмета Йорданка Фандъкова.

Шествието се проведе въпреки забраната, а участниците носеха руски и съветски знамена.

"Забраната на това шествие е пълна подигравка с всички жертви на нацизма през Втората световна война", каза участник в шествието. "Благодарение на 9 май съм жива. Баща ми, който е бил партизанин в Шуменско-преславския отряд нямаше да бъде жив, ако не беше 9 май", сподели жена.

"Близо 80 години всички говорихме за нацизма като за кафявата чума и за 9 май, като денят, в който човечеството съумя да скърши гръбнака на най-голямата нравствено политическа отврат в цялата история", заяви друг участник.

"Тук сме, защото искаме да покажем, че българският народ не иска чужди паметници, които са на окупатори", настоя мъж, който е против шествието на "Безсмъртния полк".

"Тук сме, за да заявим искането си за български паметник, не сме тук да почитаме никакъв празник. Нашето послание е ясно и категорично: Искаме тук да да има български паметник", сподели участник против шествието.