"Накараха ни да свалим панталони и гащи": Шокираща полицейска акция в клуб в Пловдив

От МВР не отричат - това било "личен обиск, който е ставал в обособени помещения" - тоалетните

07.05.2023 | 13:32 Редактор: Елеонора Танева

От безпрецедентен обиск се оплакаха клиенти на нощно заведение в Пловдив. Полицията затвори за 5 часа дискотеката, като гостите казаха, че са били унижени, защото са накарани да се съблекат чисто голи, преди да бъдат пуснати от органите на реда. През проверките са минали всички 400 клиенти на заведението. 

Час след полунощ на Гергьовден четири буса с полицаи паркират пред едно от най-големите нощни заведения в Пловдив и започват 5-часова проверка. На гостите не е било разрешено да си тръгнат преди да бъдат щателно проверени. 

"Накараха ни всички да застанем пред тоалетните на голяма опашка и да минем един по един от там. Унизително беше, накараха ни да се съблечем", каза жена, подложена на такава проверка.

"Влязохме в тоалетната, казаха ни да свалим панталоните, гащите и ни дадоха протокол, с който можехме да излезем от заведението", сподели Стоян Василев.

През проверките са минали и служители на заведението. Една от тях опитала да снима опашките от хора, чакащи да бъдат проверени, когато върху нея се нахвърля полицай. 

"Няколко секунди след старта на клипа дойде полицай и ме блъсна, каза ми да спра да снимам", уточни Никол Стоянова.

Служителка на заведението е задържана с белезници и отведена в районното, за да стане поемно лице. 

"Бях задържана насила. На паркинга дойде полицай и ми каза, че трябва да стана поемно лице на жена, в която са открили грам марихуана. Той ме заплаши с акт от 1000 лв., ако не отида в районното", каза Антония Камберова.

От полицията съобщиха, че става въпрос за планирана специализирана операция по линия на наркотиците и че са образувани три досъдебни производства. Те потвърждават, че хората са били събличани, като уточняват, че се касае за "личен обиск, който е ставал в обособени помещения". По закон обаче такъв може да бъде извършен на задържано лице и на човек, за когато има достатъчно данни, че у него се намират вещи, които са свързани с престъплението.

"Въпросът ми е има ли оперативна информация, че 400 човека употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по такъв начин", пита собственикът на заведението Деян Найденов.

"Хората ги е страх да идват на работа, а клиентите да посещават заведението, защото си мислят, че това ще се повтори или потрети. Всички щети - емоционални и финансови, са за наша сметка - има неплатени сметки, стока, която е негодна за употреба", добави управителят на клуба Венета Райнова.

Накараните да се събличат голи и задържани 5 часа в заведението без причина, предстои да подадат жалби в прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на Илиян Велков.