Кирил Петков: Мандатът е в Борисов, да видим дали ще ни прати на избори

Съпредседателят на ПП очерта три варианта за първата политическа сила в парламента

05.05.2023 | 11:06 Редактор: Юлиан Христов
Кирил Петков: Мандатът е в Борисов, да видим дали ще ни прати на избори

"Ако махнем целия театър, който се случва в момента, ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред ГЕРБ има три избора и те са много ясни", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в кулоарите на парламента.

"Първо, правителство на ГЕРБ на малцинството, на личностите, на експертите, програмно, отиват при ДПС и искат подкрепата като хора от Делян Пеевски. Избор две - казват не можем да направим правителство, мисля, че трябва да отиваме на избори. Третият избор е много прост - подкрепят правителство с втория мандат. Ние бяхме абсолютно прозрачни от самото начало", добави Петков.

По думите му е време ГЕРБ да кажат кой от тези три реални избора могат да направят.

"Няма смисъл да се въртим в непрекъснати разговори за нещо. Или правят първото с ДПС, или казват отиваме на избори и губим историческо време или да кажат подкрепяме това, което ние предложихме", подчерта Петков.

Той коментира, че съставът за правителство, който ПП са представили, е състав, който смятат, че може да изпълни зададената програма.

"Казахме ясно, че сме готови да ни контролират през парламента, през комисии. Казахме, че можем да сложим къс срок, казахме 18 месеца, за да може да влезем в Шенген, Еврозоната, да си попълним нещата, които се изискват по ПВУ", уточни той, цитиран от БГНЕС.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" каза, че са готови да говорят по програмата. Според него от ГЕРБ трябва да отговорят дали искат подкрепата на ДПС или са готови да хвърлят държавата в избори.

"Аз направих крачка назад, за да покажа колко е сложна обстановката", подчерта бившият премиер.

Петков допълни: "Мандатът е при Борисов. Той може да търси подкрепа при ДПС, може да каже трябва да се ходи на избори или може да подкрепи един от най-добрите учени в света, който да поведе България напред".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR