Няма място за паника с повишаването на лихвите, временно е

Светът устремено върви към дигитално банкиране

04.05.2023 | 21:57 Редактор: Елеонора Танева

Банковата криза в Европа и САЩ не е повод за паника и притеснение за хората в България. Това стана ясно от форума на Инвестор Медия Груп Banking today.

Войната в Украйна и последвалата я инфлация са сред основните фактори, които водят до скок в лихвените проценти на банките в Европа и у нас. Според изпълнителния директор на "Инвестбанк" Светослав Миланов, обаче повод за притеснение няма. 

"Говорим за едно повишаване на лихвените нива, за неблагоприятни ефекти с инфлацията, нищо което не е написано, не се случва. Нещата са различни, това което се случва отвъд океана, е там. Там регулациите са разхлабени, няма никакво място за паника и това трябва да го обясним добре на хората. Да, имаме ефект, който е свързан с по-високи лихвени проценти, това всеки един потребител е нормално да го дразни, но това е временно. Нещата ще се успокоят", каза Светослав Миланов.

На форума стана ясно, че светът устремено върви към дигитално банкиране. 

А в последните години се предлагат и все повече финансово технологични продукти и услуги, които се предоставят от малки и средни предприятия в България. У нас вече има 156 такива предприятия.

"Много рядко имат клонова база, но същевременно предоставят банкови услуги и продукти по начин, по който нормалните традиционни познати за нас банки го правят", конкретизира директорът на българска финтех асоциация Георги Пенев.

Най-разпространената услуга е дигиталният портфейл.

"Дават възможност да правиш разплащания, да правиш почти всички трансакции, които правиш чрез нормална банка, без да ходиш до физически клон, но имаш сигурност", допълни Пенев.

Финансово технологичните нови бизнеси на пазара са предизвикателство за нормалните банки.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.