МФ: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

Финансовото министерство с позиция след медийни спекулации

04.05.2023 | 11:17 Редактор: Тодор Петров
МФ: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Подготовката и напредъкът на страната ни в тази посока бяха обсъдени на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис по време на заседанието на ЕКОФИН на 27-28 април 2023 г., съобщиха от финансовото министерство.

На тях бяха дискутирани също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. 

"Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към еврозоната, Министерството на финансите категорично заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г.", подчертава от МФ.

И добавят, че членството в Еврозоната е приоритет за нашата страна. Продължава активната работа на държавата по подготовката за приемане на единната европейска валута както в техническата, така и в законодателната част. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

1
0 rate up comment rate down comment 1
Чий приоритет?
преди 4 месеца
Приоритет на върхушката да изпълни задачата, спусната отвън. Сигнализирай за неуместен коментар