Гешев в Турция: Технологиите отварят нов сегмент в престъпността

Главният прокурор участва в конференция на Международната асоциация на прокурорите

04.05.2023 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
Гешев в Турция: Технологиите отварят нов сегмент в престъпността

Ерата на дигитализацията поставя нови предизвикателства пред борбата с престъпността, налагащи необходимостта от засилване на международното сътрудничество. Това бе фокусът на дискусиите на конференция на Международната асоциация на прокурорите, състояла се в гр. Истанбул, Република Турция, в която участва главният прокурор Иван Гешев.

Форумът е организиран от главния прокурор на Турция Бекир Шахин, а темата на срещата бе “Разследването на престъпления в ерата на дигитализацията”. Първата Пан-европейската регионална конференция събра на едно място главни прокурори, представители на прокурорски и разследващи органи и ръководители на организации в сферата на противодействието на престъпността от Европа, Централна Азия и САЩ.

Гешев подчерта важната роля на дигитализацията за улесняване на разследващите органи в световен мащаб при изпълнение на служебните им задължения, но изтъкна, че все по-бързо развиващите се нови технологии отварят нов сегмент в престъпността. По тази причина разследващите и прокурорите трябва да бъдат изключително изобретателни, за да усъвършенстват прилаганите от тях способи за разкриване и разследване на новите престъпления със същия темп на модернизиране на технологичните способности.

"Новите възможности - роботизирането, дигиталната еволюция, модерните начини за събиране на информацията са новите условия, на фона на които ние трябва да работим, за да опазим правата на нашите граждани и стабилността на правните ни системи", каза още Иван Гешев.