"Месеци чакам ТЕЛК-а, кошмар е": Ще се улесни ли работата на комисиите?

МЗ предлага решенията за хората с увреждания да се издават, без да изискват клиничен преглед

03.05.2023 | 19:43 Редактор: Елеонора Танева

Комисиите за ТЕЛК да издават решения на хората с увреждания, без да изискват клиничен преглед - само на базата на медицинска документация и информацията в здравно-информационната система, а комисиите да се увеличат двойно. Това предлагат от Министерството на здравеопазването с проект на нормативни промени.

65-годишната Атанаска Христова от Горна Оряховица за пореден път е върната от ТЕЛК комисията във Велико Търново. Има онкологично заболяване на храносмилателната система и ѝ предстои химиотерапия.

"От декември месец съм си дала ТЕЛК-а, днес ходих да питам, казват за август месец, че ще е готов. Така ми обясниха - подаваш си документите, без прегледи, без нищо, но няма кой да ги обработи. Чакам резултат, но няма никакъв резултат - затвори гишето и дотам. Кошмар е тук", сподели Атанаска Христова.

Лоша организация държи с часове прави хора с увреждания пред ТЕЛК.

"Още има хора, които чакат с години ТЕЛК. Имам предвид с очните заболявания, тъй като специалистите не искат да участват в медицинската експертиза", каза председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева.

"Повече комисии ще могат да издадат повече решения, а хората няма да обикалят до отдалечени места, това ще бъде добре за нуждаещите се", добави адвокат Георги Коев.

Мариян Иванов от Велико Търново е с 97% инвалидност. "Ти пак ще предоставиш документи, но то като имат наличната документация - заболяване, ако някой, който е през това време с друго заболяване или да му се увеличи, ще подаде", коментира мъжът.

Налице са опасения, че ако хората се освидетелстват за неработоспособност само на базата на документи, може да има документни измами.

"Освидетелстваме здравословно състояние или наличие на неработоспособност на един човек въз основа на документи. Документите са най-старият предмет на фалшифициране", опасява се адвокат Коев.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за грубо и неетично отношение на хора с увреждания.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС