Време за забавление: 4-дневна еко-арт програма "На зелено" в Стара Загора

Програмата включва музика, урбанизъм, кино, туризъм, спорт и изкуства

03.05.2023 | 15:37 Редактор: Елеонора Танева
Време за забавление: 4-дневна еко-арт програма

Старозагорският Творчески колектив "На улицата" заформя вдъхновяваща програма за музика, урбанизъм, кино, туризъм, спорт и изкуства "На зелено" от 15 до 18 юни. Събитието е съвсем безплатно, движено е главно от доброволци и ще активира парковата огърлица на града, която се свързва със Средна гора. Целта е преоткриване на Стара Загора като най-зеления български град и дестинация за семеен туризъм или дълъг уикенд. 

В сезона на цъфналите липи събитието попада в поредица от четири уикенда с джаз и рок в Стара Загора и региона - мястото се превръща в безспорната музикална дестинация на България за началото на лятото.

"На зелено" се реализира със съдействието и подкрепата на община Стара Загора. В организацията на събитието вземат участие софийската фондация "Колективът", която реализира все по-популярния формат "Реките на София", "Запазете Бедечка", Туристическо дружество "Сърнена гора" – Стара Загора и Търговско-промишлена палата – Стара Загора. 

"На зелено" започва на 15 юни с вече традиционния за старозагорския колектив дебат за урбанизъм, чийто фокус този път е симбиозата между природа и развитие. Очакват се участници като председателя на Съюза на архитектите в България проф. Тодор Булев, арх. Елица Панайотова от "Зелена София", арх. Веселин Алексиев, представители на варненски и пловдивски граждански групи и много други. Събитието е в емблематичната Къща на архитекта.   

На 16 юни стартира и първото издание на "Бедечка фест" - купон, който ще съживи провокативния пейзаж на парк "Бедечка". В петъчната вечер акцент ще бъдат старозагорски рок банди, сред които и популярната в София "Кота 0", а в съботния ден специални гости на музикалната сцена ще бъдат Теодосий Спасов и Иван Шопов. Те пък са част от артистите, които традиционно подкрепя "Загорка".