Газът поевтинява с 21% през месец май

Тя ще бъде в размер на 77, 55 лв./мегават

01.05.2023 | 16:06 Редактор: Михаела Димитрова
Газът поевтинява с 21% през месец май

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 77,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за компенсиране на разходи от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс за месец май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция", на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65% от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

Утвърдената цена от 77,55 лв./MWh е с 21 % по-ниска от цената за месец април, която беше в размер на 98,16 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

"Благодарение на усилията на "Булгаргаз" българските потребители ще ползват през месец май природен газ на една много благоприятна, значително по-ниска цена. Намалението ще се отрази пряко върху всички ползватели на синьо гориво и особено  върху топлофикационните дружества, при които 70 на сто от цената се формира от природния газ“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR