"Стрийт културата обединява": Младежи създават най-големия паркур парк на Балканите у нас

Признават, че намират подкрепа както от Министерството на младежта и спорта, така и от Столичната община

30.04.2023 | 19:08 Редактор: Петя Кръстева

Паркур, трикинг, фрийрънинг- за повечето от нас това не означава нищо, но за спортен клуб Recreate това е повече от хоби. Младежите се занимават с паркур от години и дори са превърнали това свое хоби в мисия. Те искат да популяризират спорта и да запалят все повече деца по стрийт културата. За шеста поредна година организират състезание, в което се включиха участници от цялата страна. 

"Ние сме спортен клуб Recreate организираме това състезание и сме картотекирали много деца, които искат да участват. От деца имахме амбицията да започнем да тренираме спорта и като пораснахме - вече решихме, че можем да направим повече и да допринесем за спорта. С много тренировки и много усилия успяваме да го правим", разказват Йоан и Калоян от клуба. 

От няколко месеца момчетата и момичетата от клуба имат и нова мисия - създаването на най-големия паркур парк на Балканския полуостров. За това свое начинание те организират петиция, в която се включват няколко хиляди младежи от цялата страна.

"Планът, който ние сме изградили като модел, изглежда не само като паркур парк но и като паметник на паркура на целия Балкански полуостров. Предвидили сме мястото му да е в Западен парк. Идеята на самия парк е да не е само за спорта, но да допринася и за развитието на културата", допълват Йоан и Калоян. 

Планът за парка вече е в действие, а момчетата признават, че намират подкрепа както от Министерството на младежта и спорта, така и от Столичната община. За тях паркът ще е не просто място, където да тренират, а сцена за всички форми на стрийт изкуството. 

"Стрийт културата ни обединява като едно цяло и именно тези спортове, тези събития ни връщат към това чувство за общност, да бъдеш приет към някое общество и да бъдеш част от нещо", категорични са те. 

Младежите обещават, че ще продължат мисията си, защото искат да запалят и други деца по спорта, за да създадат общност и да представят България пред света, а ние им пожелаваме успех в начинанието.

Вижте повече в репортажа.