Министър Милков: Руската агресия засегна обществено политическия живот и в България

Средата за сигурност е променена, това принуди НАТО и ЕС да предприемат реакции, заяви служебният министър на външните работи

27.04.2023 | 11:20 Редактор: Вяра Димова
Министър Милков: Руската агресия засегна обществено политическия живот и в България

Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси.

Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков при откриването на конференцията "Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности", организирана от Софийския форум за сигурност.

"Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България", коментира Милков.

Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки, кибердейности на контрол върху чувствителни технологии, безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна, каза още той, цитиран от БТА.

По думите му всичко е довело до една фундаментално променена среда за сигурност, която е непосредствено около нас и това принуди НАТО и ЕС да предприемат определени реакции.

Николай Милков отбеляза, че 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в НАТО. Той посочи, че през следващата година България ще постигне този праг на военни разходи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)