ПП-ДБ скочи на кмета на Пловдив, ще сезира прокуратурата за казуса с панаира

Коалицията настоява той да бъде обявен за национална културна ценност

26.04.2023 | 14:00 Редактор: Вяра Димова
ПП-ДБ скочи на кмета на Пловдив, ще сезира прокуратурата за казуса с панаира

"Продължаваме Промяната - Демократична България" ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пропусна да обжалва промяната в капитала на дружеството "Пълдин туринвест", с която Пловдивският панаир премина изцяло в ръцете на бизнесмена и почетен руски консул Георги Гергов. Коалицията също настоява Министерството на културата да ускори процедурата по обявяването на Панаира за недвижима културна ценност с национално значение и така да го предпази от разрушаване.

Това обявиха на брифинг в Народното събрание петима депутати от "Продължаваме Промяната - Демократична България", избрани от Пловдив и Варна - Даниел Лорер, Йордан Иванов, Никола Минчев, Стела Николова и Манол Пейков. 

На 24 април изтече срокът, в който община Пловдив можеше да обжалва съдебното решение, с което 29% от акциите на община Варна в Пловдивския панаир се апортират в контролираното от Гергов дружество и така той става собственик на 80% от капитала на Панаира.

"В Пловдив в продължение на много години се случва скрита приватизация със съдействието на управлението на ГЕРБ в общините Пловдив и Варна, в ущърб на всички българи. Процесът започна още през 2017 г.", каза депутатът от "Продължаваме Промяната" Даниел Лорер.

"Ще направим възможното министърът на културата да ускори процедурата Панаирът да добие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това ще предотврати евентуалното събаряне на палати или застрояване", коментира Никола Минчев.

Снимка: Пресцентър на ДБ