Да видиш детето си в безпомощно състояние: Майка и лекар алармират за опасния райски газ

Зачестяват случаите на интоксикация при подрастващите след употребата му

26.04.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Димитрова

Зачестяват случаите на интоксикация при подрастващите след употреба на райски газ. Лекари наблюдават през последната година лек ръст в случаите на увреждания на белия дроб, които могат да бъдат резултат от използването на субстанцията. 

Миналото лято Елица се изправя пред ужаса да види сина си в безпомощно състояние след употребата на алкохол и райски газ. Тогава 15-годишното момче стига до токсикологията в "Пирогов".

Днес момчето е добре, макар да няма спомени от преживяното. Елица споделя, че шокът ѝ е оставил трайна следа.

"Абсолютно по детски, след като дойде на себе си, видях, че възприема нещата. Разбрах, че изобщо не си е давал сметка какви последствия може да има, колко сериозно може да е това", споделя Елица. 

Според нея трябва да се говори по въпроса и да не се крият какви са опасностите за подрастващите при употреба на райски газ.

"Не се говори по въпроса, то винаги ще има по-голям брой на интоксикациите, или по-малък. Много хора се правеха, че това няма да се случи на тях, с тяхното дете", каза още майката.

А освен последици за нервната система, райският газ води и до белодробни увреждания. Пулмологът д-р Петър Чипев забелязва, че през последната година има лек скок на случаите, при които младежи получават спонтанен пневмоторакс и стигат до болница.

"Усложнение е възможно при инхалиране на райски газ, особено в по-голямо количество при директно инхалиране от контейнер. Това може да доведе до спукване на белия дроб. Причината е в рязкото разширяване на алвеолите при дишане на точно този тип газ. При един по-чувствителен бял дроб това може да доведе до изтичане на въздух в обвивката на белия дроб", обясни пулмологът.

"Моят съвет е да не си заравяме главата в пясъка, тук става въпрос за нашите деца. Единствената ни цел е, ако мога на една, две, три майки да спестя такова преживяване, значи ще е имало смисъл", посочи Елица.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.