Ще бутат ли крайпътни магазини и рафтинг клубове заради АМ "Струма"?

Трасе не е избрано, местните жители нямат никаква причина за тревога, заяви министър Иван Шишков

25.04.2023 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

Протест в Кресна заради изграждането на автомагистрала "Струма". Собственици на крайпътни магазини и рафтинг клубове, намиращи се в района, където трябва да мине бъдещето трасе, се притесняват за поминъка си.

На този фон държавата все още е в опасност да изгуби финансирането за изграждането на пътя през Кресненското дефиле.

Местните категорично са "за" изграждането на магистрала. Притесняват се, че това ще удължи пътя им до Благоевград с 40 км. Настояват досегашното трасе да остане като алтернативен път на магистралата, който да дава възможност за развитие на туризъм и земеделие.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шиков е категоричен, че трасе не е избрано и местните жители нямат никаква причина за тревога. 

"Изборът на тресе веднъж е важен от екологична гледна точка, а втори - за интересите на цялата държава. Не казвам, че не са важни интересите на хората, които в момента обслужват тези заведения и рафтинга, но при всички положения смятам, че дори при магистралата една лента горе, а другата долу, ще бъде намерено решение техният бизнес да не бъде буквално унищожен", категоричен беше министър Шишков. 

Изборът на тресе не трябва да се забавя, защото може да изтече оценката за въздействие върху околната среда и може да изгубим европейското финансиране.

"Ако изборът на тресе е в определен избор част от това разрешение за строеж, което евентуално се очаква да бъде издадено за този много малък участък, на практика ще валидира този ОВОС. Ако обаче изборът на тресе не е този, който е в одобрения ОВОС, това означава нова процедура", посочи министър Шишков.

Вижте повече в репортажа.