Румен Радев видя нови хоризонти пред българската наука и индустрия

Президентът присъства на подписването на споразумението между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Европейския алианс за батерии

24.04.2023 | 12:07 Редактор: Тодор Петров

"Трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, но и пълноценна индустрия и енергетика от добиването на суровините, през тежката индустрия, придобиването и съхранението на зелена енергия от собствени източници, до дигитализация и чисти високотехнологични производства", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава присъства на подписването на споразумението между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Европейския алианс за батерии (ЕВА), с което България се присъединява към алианса.

"В тези процеси ЕВА играе ключова роля и допринася за утвърждаването на Европа като лидер в постигането на климатично неутрална икономика, за утвърждаването на Европа като център в областта на батериите, на електрическата мобилност и съхраняването на енергия. Убеден съм, че тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с обединение на потенциала на всички държави членки. Това споразумение днес взима България на борда, то отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации", каза още Радев.

"Нашето правителство има основен приоритет - да привличаме чуждестранни инвестиции. Завършихме 2022 г. с единна визия, с ясни приоритети - нивото на ПЧИ е с плюс от 90%. Липсата на качествени локации, обща единна стратегия и синхрон между институциите бяха голям проблем - сега го преодоляхме", заяви министърът на иновациите Александър Пулев, цитиран от БГНЕС.