Фермер: Забраната за внос на украинско зърно закъсня, чакат ни фалити

Близо 4 млн. тона пшеница останаха по складовете

21.04.2023 | 13:00 Редактор: Петя Кръстева
Фермер: Забраната за внос на украинско зърно закъсня, чакат ни фалити

Решението на българското правителство да затвори временно пазара за над 20 вида стоки с произход от Украйна е безвъзвратно закъсняло. Временна забрана по никакъв начин няма да повлияе на пазара и на цената. България в исторически план никога не е влизала в нова жътвена кампания с такъв преходен запас от стока. Такава волатилност в цената на пшеницата също никога досега не е имало. В момента цената в България е около 400-420 лв. и по никакъв начин не може да покрие производствената себестойност. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria земеделският производител Борислав Петков.

По думите му към момента близо 4 милиона тона пшеница стоят в складовете, а се очакват и нови между 5,5 и 6 милиона тона, които ще дойдат от реколта 2023 година. Положението при слънчогледа е същото - почти цялото произведено количество от реколта 2022 година е налично в складовете.

"Ако тази стока остане по складовете, това ще бъде изключително опасно", подчерта Петков.

Големият запас от зърнени култури предполага големи проблеми в сектора, включително и  фалити на земеделски производители.

"Тази година ще бъдем свидетели на фалити и прекратяване на дейността на много земеделски производители”, прогнозира той. Междуфирмената задлъжнялост и кредитната задлъжнялост на компаниите в този сектор е изключително висока.

Петков сподели, че още при първите коридори, през които влезе продукция от Украйна, е станало ясно, че това не са транзитни коридори, а типична търговия със стока, която е с нулево мито и такси.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС