Задава се несигурен пазар на труда, 19% от компаниите съкращават работници

Това сочи ново проучване на Българската конфедерация по заетостта

19.04.2023 | 19:56 Редактор: Искра Ангелова
Задава се несигурен пазар на труда, 19% от компаниите съкращават работници

Очаква ни свит и несигурен пазар на труда в следващите 6 месеца. Това сочи ново проучване на Българската конфедерация по заетостта.

За периода от април до септември тази година работодателите в страната споделят най-скромните планове за наемане на служители от началото на изследването през 2021 г. 27% от общо над 1000 анкетирани компании планират да увеличат работната сила, което е спад от 16%, в сравнение с предишните 6 месеца, и с 19% по-малко спрямо същия период на миналата година. А 19% смятат да намалят персонала, което е с 5% повече спрямо предишния изследван период.

36 на сто от работодателите пък очакват да запазят числеността на служителите си, а 18% не са сигурни дали ще задържат или освободят служители.

А ето и кои са най-перспективните професии - в следващите 6 месеца в сферата на Информационните технологии се очаква ръст на заетостта с 25%. Повече служители ще се наемат и в производството, хотелиерството, строителството и търговията. Липса на интерес от страна на работодателите към нови служители се отчита само в добивната промишленост.

Най-много служители ще се търсят в Софийско и Западна България. 72% от компаниите в тези области ще се нуждаят от още служители. В Пловдив, Варна и Бургас се очаква близо 9% от компаниите да наемат нови работници.

Северният централен район изглежда най-безперспективен - едва 3% от работодателите са заявили, че ще увеличат броя на служителите.