Стряскаща статистика: Младежката безработица нараства, не искат и да се обучават

МОТ: Дори когато се предлага работа, тя често е неподходяща, лошо платена и предимно неформална

09.04.2023 | 21:58 Редактор: Вяра Димова
Стряскаща статистика: Младежката безработица нараства, не искат и да се обучават

Младежката безработица в световен мащаб нараства. Нивото в Китай е рекордно високо. Още по-проблематично е по-малко известното ниво Neet, измерващо дела на младежите, които не работят, не учат или не се обучават, пише за Financial Times Филис Пападейвид, директор за изследванията в аналитичния център Asia House.

Нарастващият процент на Neet би трябвало да бие тревога навсякъде. Той тихо надвиши 20 процента в световен мащаб, ниво, невиждано от почти две десетилетия. И дори когато се предлага работа, тя често е неподходяща, лошо платена и предимно неформална, според Международната организация на труда.

Докато водя сина си на училище през строителния бум в южна Атина, си мисля за достъпността, пише авторът. Чудя се за моята млада съседка, която с току-що защитена докторска степен наскоро е приела работа на непълен работен ден като младши управител на ресторант. "По-добре е, отколкото без работа", казва тя.

Това движение надолу по стълбата е форма на икономически белези, при които качеството на заетостта се влошава дори когато икономиките се възстановяват. Белезите са широко разпространени в икономиките с по-ниски доходи. Развитите икономики, включително части от САЩ, също не са имунизирани.

Залозите са най-високи за най-бедните и най-крехките икономики, като Нигер, Йемен и Сомалия, където растящите нива на Neet водят до катастрофални икономически и социални резултати. Сега това се влошава от високите цени на храните и енергията.

В ера на множествени шокове, по-високите нива на Neet допълнително вграждат остра уязвимост. Това важи за недиверсифицираните, зависими от ресурси и небалансирани по отношение на пола икономики. В световен мащаб 32 процента от младите жени са Neet в сравнение с приблизително 15 процента от младите мъже. Тази пропаст в Южна Азия се разширява до съответно 53 процента при младите жени и 6 процента при младите мъже.

Икономическите последици от този дисбаланс са очевидни. Повишаването на нивата на Neet ще предизвика дефицит на производителност, който води до така наречения капан на средните доходи. Когато производителността на страните е ниска, цялата икономика никога не достига високите доходи. Сравнете икономическия динамизъм на Ирландия и Южна Корея с хроничните сътресения в Мексико и Аржентина.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com