Авторът на "Да пробудиш драконче": За първи път ме обвиниха, че книгата е порнографска

"Никога не съм казвал, че книгата е детска", споделя Николай Телаллов

19.04.2023 | 17:25 Редактор: Михаела Димитрова
Авторът на

Никъде, никога и пред никого не съм се представял като детски писател, нито съм казал, че "Да пробудиш драконче“ е детска книга. Очаквах среща с ученици от 7-8 клас, но се оказа, че от МОН или от дирекцията на училището са решили, че книгата е подходяща за петокласници", написа във Facebook Николай Телаллов, който е автор на книгата "Да пробудиш драконче“, предизвикала скандал, след като родители на деца в 4 и 5 клас сигнализираха, че произведението, съдържащо нецензурни изрази, е било четено в клас.  

"Не е даже и юношеска книга. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогава бях на 29. И съответно писах за своята възрастова група - плюс-минус. Вече след издаването, се оказа, че романът се харесва и на доста по-млади от мен. Не го очаквах. Но беше приятно", пояснява авторът.

Телаллов споделя, че е останал изненадан от разразилата се полемика около книгата, която е написана още в далечната 1996 г. и до момента не е имало коментари, че тя съдържа цинични изрази.

"До момента отзивите от "Да пробудиш драконче" са били, че е много наивна, че е нереалистично романтична, че съм си правел гаргара с историята и митологията, че не може да има такива взаимоотношения между хора, че е написана на разговорен език. Сега за първи път ме обвиниха, че книгата е цинична, че и порнографска, от което аз съм страшно изненадан. Споменати са две думи, които постоянно се използват във филмите, които нямат възрастово ограничение", посочи Телаллов пред "Фокус".

От 2022 г. книгата е представяна в училища в Плевен, в Кърджалийско в рамките на инициативата "Разказвачът на приказки", обясни авторът.

"Вижте, не върви обсъждане на моята книга и въздействието ѝ върху деца. Става дума за нечии странни фантазии на тема какво си мислят някои, че пише в книгата ми. И я хулят. И ми обещават да ме изгорят жив върху клада от книгите ми - да, наистина така пишат. Но никой от тези мои критици не я е чел. Съгласете се, това е странно", пише Телаллов.