"Говори се за секс по много вулгарен начин": Какво пише в детската книжка "Да пробудиш драконче"  

Родители от Хасково сигнализираха за книга с вулгарни изрази в детска книга

18.04.2023 | 13:37 Редактор: Юлиан Христов

Родители сигнализираха за книга с вулгарни изрази в детска книга. Тя е била представена пред ученици от 4 и 5 клас в няколко училища в Хасково като част от инициатива, която насърчава четенето сред децата.

Книгата е фентъзи романът "Да пробудиш драконче" на писателя Николай Теллалов. "Помня купона у Сашо... не искам да продължавам нататък", каза майката на петокласник от ОУ "Свети Иван Рилски" Живка Ванчева. 

Преди празниците синът ѝ си купува въпросната книга в училище и я носи вкъщи, за да я чете. "Ние питаме кой ще понесе отговорността, че тази книга е в училищата. Говори се за секс по много вулгарен начин", каза Ванчева.

Книгата е част от националната инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки", която се провежда от десет години. Най-голямото основно училище в Хасково се включва в нея преди по-малко от месец. 

"Веднага след като бяха раздадени книжките, получихме сигнал от родителите и аз реагирах веднага. Днес ще им бъдат раздадени новите книжки", обясни директорът на училището Тонка Ченгелова. 

Националната инициатива, подкрепена от Министерството на образованието, Синдикат "Образование" и Държавната агенция за българите в чужбина, издава книги на редица детски български автори. 

"Не е приятно за четене, но един баща коментираше, че ракийки и бири има и в нашия фолклор и в приказките. Трябва тази книга да бъде предназначена за по-голяма възраст", каза началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова. 

Романът "Да пробудиш драконче" е на пазара от 1997 година и заема второ място в класацията на читателите за българска фантастична книга на десетилетието 1990–1999 г. 

Вижте повече в репортажа.

 


1
3 rate up comment rate down comment 0
Valeri Koev
преди 1 година
Няма лоша реклама - знаете ли сега що народ ще си я купи? Сигнализирай за неуместен коментар