Близо 70% от българите предпочитат заведенията пред театъра

52% от населението не е посетило нито едно културно събитие през изминалата година

12.04.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Българите предпочитат заведенията пред театъра. Това показват данните от проучване на сдружение "Фабрика за идеи", финансирано от Национален фонд "Култура". В него са взели участие 1024 пълнолетни граждани.

52% от населението на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 г. В малките населени места около 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития. 20% от тези с най-ниски доходи отделят едва 0,5% от парите си за култура и културни дейности. Според проучването най-много българи са посетили заведения с жива музика (66%). Следват исторически забележителности и събори и фестивали.

Противно на изследването, Росен обича да ходи на театър. Често гледа представления, които го карат да се замисли над живота. "По-стойности постановки с доказали се актьори. Билетите станаха по-скъпи и всеки си прави сметката", коментира той.

Други казват, че нямат достатъчно време да посещават културни мероприятия. Въпреки това подкрепят културата.

"Цената на билета трябва да е малко по-висока, за да има стимул да работят", на мнение е Ива.

Близо 70% от българите предпочитат заведенията с жива музика. Според експертите обаче, културата може да бъде превенция срещу много проблеми в обществото.

"Изключително много изследвания показват важната връзка на участието в културния живот с психичното здраве. Огромни теми, за които можем да говорим за тях открито, защото те стават социални теми. Виждаме какво става с домашното насилие или тормоза в училище. Културата е превенцията", заяви Янина Танева от сдружение "Фабрика за идеи".

Според изследването 20% с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура и културни дейности.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)