Все по-труден Великден за пенсионерите, не знаят какво ще имат на трапезата

Останалите без добавки ще разчитат на близките си

11.04.2023 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Започна изплащането на великденските добавки на пенсионерите. По 70 лева ще получат само възрастните с пенсии под прага на бедността.

Сашка е от пенсионерите, които ще получат великденска добавка. Казва обаче, че 70 лв. не са достатъчни за празнична трапеза.

"Няма да ми помогнат, защото агнешкото е много скъпо - 70 лв., тези парчета, каквито са големи, ще отидат на 100 и нещо. Не знам как ще стигат, ще ядем каквото има", сподели тя.

Добавки получават пенсионерите, на които пенсиите им са до линията на бедността от 504 лв. Останалите остават без и разчитат на близките си.

"Аз няма да взимам, по-висока ми е пенсията и не мога да взимам. Не е редно едни да получават, а други - не, но както решат. Дъщеря ми ще дойде и тя ще свърши всичко", коментира друга пенсионерка. 

"Не съм аз, който ще определи. На 85 години и съм свикнал да правя каквото ми кажат - тези, които управляват. Парите никога не са достатъчни на българина", каза пенсионер.

И ако миналата година със 70 лв. е можело да подсигурим трапезата, то тази година на пенсионерите ще им бъде по-трудно да финансират празника си с добавката, тъй като инфлацията при храните е близо 30% казват икономистите.

"Яйцата са едно от най-скъпите неща, млечните продукти са много по-скъпи от миналата година, месо, козунаците също. Тази помощ много трудно ще стигне да финансира дори семейство с двама пенсионери", поясни икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.