На Цветница в храма - с молитви за здраве и смирение

346 000 са българите, които носят имена на цветя

09.04.2023 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева

Хиляди вярващи изпълниха храмовете в страната, в които по традиция се благославят върбови клонки и се раздават за здраве. 

"Нека Бог влезе в нашите сърца и да дарува преуспяване, да се събираме само по хубави поводи заедно", призова Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 

"Имаме именници, хубав, светъл празник е днес. Всяка година на този ден ходим на църква", каза жена на излизане от катедралния храм "Александър Невски".

В него Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи слово за големия празник Вход Господен в Ерусалим.

Символиката на върбовите клонки поясни отец Цветан Атанасов от Старозагорската епархия: "Когато Христос е влязъл в Ерусалим, всички са викали "Осанна" и са постилали палмови клонки по пътя му, по които да стъпва. В нашите географски ширини няма палми, затова Църквата е възприела върбовата клонка. Когато влизаме с нея на светата богослужба, ние изживяване това, както тях, така посрещаме Царя, Освободителя на цялото човечество".

346 000 са българите, които носят имена на цветя. От утре започва Страстната седмица.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.