Традициите са живи - лазарки получиха "уверително", след като пяха и танцуваха в "Етъра"

С обичая, който се отбелязва седмица преди Великден, се слага началото на пролетта

08.04.2023 | 18:48

Близо 60 девойки на възраст между 12 и 18 години от училище за лазарки изпълниха традицията и пресъздадоха обичая лазаруване в етнографския комплекс "Етъра". В обредния календар с обичая, който се отбелязва в съботата, седмица преди Великден, се слага началото на пролетта. Девойките благославят стопаните за здраве и плодородие, пеят лазарски песни.

В музей "Етъра" край Габрово и тази година обичаят събра стотици гости от цялата страна.

"Тази обстановка, която се създава, това празнично настроение на "Етъра", то всъщност ме подтикна да се запиша!", каза лазарката Адриана Косева.

"Обикаляме по чаршийските къщи и раздаваме настроение на хората, пеем, танцуваме за здраве и берекет! Научихме лазарски песни и танци", каза друга участничка в ритуала - Никол Лесичарска.

"Празникът е началото на пролетта, една седмица преди Великден, те играят специфичния "буенек" и основното е, че минават къщите и благославят за здраве селището и къщите от работилницата!", обясни уредникът на музей "Етъра" Павлина Дамянова.

Девойките след лазаруването получават и документ.

"Получаваме уверително, че сме годни за женене и че можем да се женим!", каза лазарката Даника Димова.

И както повелява традицията, пролетните венци на лазарките бяха хвърлени в реката. В очакване преди всички да се омъжи онази, чийто венец бъде грабнат първи от буйните води.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.