Кукерите на "Кукерландия" не гонят злите сили, а пробуждат природата в Ямбол

Гости на фестивала са групи от Турция и Румъния

25.02.2023 | 18:46 Редактор: Елеонора Танева

Трети ден Ямбол е "Кукерландия". Над 51 кукерски групи с повече от две хиляди участници от цялата страна се включват в най-големия в България международен кукерски фестивал. След две години прекъсване, заради пандемията от Ковид-19, кукери, джамалари и други персонажи шестваха в първия конкурсен ден. Bulgaria ON AIR e медиен партньор на събитието.

От рано сутринта гайди, тъпани и магичен звук на чанове и хлопки огласяха столицата на кукерите. Поради големия брой групи, конкурсната програма е разделена в 2 дни.

"При нас се играе празникът Сирни заговезни. Прави се заораване, засяване, събуждане на пролетта", заяви Иван Иванов от село Чаркан, общ. Тунджа.

Кукерите не гонят злите сили, а събуждат земята за плодородие. Това години наред повтарят етнографи, фолклористи и етнолози, които са част от журито на "Кукерландия". Зрелищният маскараден фестивал се организира и тази година от общините Ямбол и Тунджа.

"Нека кукерското хоро донесе много мир, плодородие и късмет на нашата благословена земя", пожела кметът на община Ямбол, Валентин Ревански.

Хиляди зрители на фестивала се събраха от цялата страна. Те бяха изненадани от атрактивното представяне на гости в извън конкурсната програма - групите от Турция и Румъния.

Утре предстои втори конкурсен ден и празникът Сирни заговезни. 

Вижте повече в репортажа на Веселин Цветанов.


2
4 rate up comment rate down comment 0
Тихомир Пенев
преди 1 година
Селото се казва ЧАРГАН,редактирайте,моля. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Село Чарган, общ. Тунджа, допуснали сте правописна грешка Сигнализирай за неуместен коментар