Пари има, информация - не: Как да оцелеят земеделците чрез евросредствата?

14 града са включени в информационната кампания на Българския фермерски съюз

06.04.2023 | 13:41 Редактор: Петя Кръстева

Над 800 милиона европейски субсидии ще получат земеделските стопани и производители за тази година. Много от тях обаче не знаят какво трябва да направят. Поради тази причина Българският фермерски съюз провежда информационна кампания. 

Екатерина Чолакова се занимава с производство на картофи в Самоковско близо 30 години. В новата програма обаче не е заложено финансиране за картофи за консумация, а само за тези за преработка. 

"Ние имаме вложени средства с години. Гледаме да работим и да си храним семействата. В момента не знаем как да продължим. Имаме заеми и толкова много неща, които трябва да поддържаме. Реализацията е никаква", разказа тя.

Единствената възможност пред нея, за да оцелее, е да открие начини за допълнително финансиране по общата селскостопанска политика, а въпросите по нея са много.

"Най-често задаваните въпроси от страна на фермерите е как да отговорят на новите изисквания и най-вече на стандартите за добро земеделско и екологично състояние, как да изпълнят екосхемите, сред които е приносът им към Зелената сделка. Каква е възможността за комбиниране на различните интервенции, и не на последно място - какво подпомагане биха могли да получат за своите стопанства за 2023 г.", поясни директорът на "Директни плащания" Аделина Стоянова.

14 града са включени в информационната кампания на Българския фермерски съюз. 

"Има глад за информация, която да бъде поднесена по правилния начин. Да излезем от това високоспецифично говорене с членове, точки, запетаи, а напротив - в посока да се работи с показване, с примери. Нормативните уредби понякога са неразбираеми за тях", отбеляза председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.