Като няма великденски, баба Мария продава плетива: Ако продам нещо, ще си купя месце

Тези надбавки нямат нищо общо с пенсионноосигурителната система, коментира бившият социален министър Христина Христова

04.04.2023 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Все още няма обяснение от кабинета "Донев 2" за отрязването на добавките за пенсионерите за Великден, които станаха традиционни през последните години. Възрастните хора няма да получат допълнителни пари за празника с пенсиите, които НОИ започва да изплаща на 7 април. 

Димитър признава, че липсата на великденски надбавки за пенсионерите е подигравка.

"Това е подигравка с пенсионерите, за оръжие може, за всичко може. Пенсионерите сме станали като просяци, да се засрамят тези управници, които ще да са", каза Димитър.

Немислима – така вижда великденската си трапеза и Мария. Жената е вдовица, а наскоро е загубила и сина си от Ковид. Признава, че животът ѝ е труден, а цените в магазините правят съществуването ѝ невъзможно. 

"Защо тези, които са се приготвили за народни представители, не мислят за пенсионерите. 70 лв. при 20-30 лв. кг месо агнешко, яйца по 50-60 ст. и един козунак това не стига", казва Мария.

Жената получава пенсия в размер на 680 лв., която не стига доникъде. 

"Влизам в магазина, плащам сметките, сама съм, имам куче малко, болно от епилепсия, плащам си лекарствата и оставам със 120-130 лв. до другата пенсия. Великден не ме интересува, за мен няма, купих си козунак и това е", казва с тъга баба Мария.

Насред пазара високите цени на храните и орязаните великденски надбавки за пенсионерите са най-обсъжданите теми. 

"Има ли пенсионер, който да не е ощетен? Няма такъв. Особено тези с най-ниските пенсии. Във вестника четох, че Радев не разрешава, кой не разрешава - нямам представа. Спасяваме се поединично. Гледаме да живеем някак колкото ни е останало", сподели друга възрастна жена.

Според бившия социален министър Христина Христова тази традиция е нарушена за първи път от поне 20 години. 

"Аз винаги съм твърдяла, че тези надбавки нямат нищо общо с пенсионноосигурителната система, не са свързани с осигурителния принос на човека. Това е един жест на държавата към пенсионерите, особено при тази двуцифрена инфлация, която запазихме сега в първото полугодие. Ще посрещнем празника с двуцифрена инфлация, нямаше да се отрази зле на хората да получат тази сума", коментира Христова.

На практика това в момента е невъзможно

"Мисля, че сме в много неблагоприятна ситуация с двуцифрена инфлация, с липса на бюджет, с липса на редовно правителство, току-що приключихме избори, не знам какво ще се случи, ситуацията не е от най-благоприятните в момента", добави бившият социален министър.

Засега служебното правителство мълчи по въпроса защо пенсионерите тази година ще останат без миналогодишните 70 лева за Великден. А докато управляващите мълчат, а кандидатите за народни представители се гласят да влязат в новия 49-и парламент, Мария се чуди какво да направи, за да свърже двата края. За това собственоръчно плете и изработва малки красоти, които се надява някой да купи.

"Надявам се да ги продам по 2 лв., за да мога да си помогна, никой няма да ми даде повече. И ако продам изобщо, ще си купя месце", казва баба Мария.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.