Мениджър: Компании се борят за оцеляване, всеки се спасява сам

Според Ивелина Николова много бизнеси изчакват с инвестициите заради политическата нестабилност

02.04.2023 | 10:32 Редактор: Петя Кръстева
Мениджър: Компании се борят за оцеляване, всеки се спасява сам

Геополитическото напрежение засегна компанията ни на местно ниво заради енергийната криза. Проблемът обаче не е толкова от повишаването на цените на горивата и електроенергията, колкото от това, че няма с кого да се води стратегически диалог как да се оптимизира производството на електроенергия. Това заяви генералният мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово - Ивелина Николова.

"Уравнението има две страни – от едната страна има повишена цена на електроенергията и то е основно защото производството на електроенергия е много скъпо, то е базирано на т.нар. фосилни горива, много малко има заложено за възобновяеми източници. От другата страна е държавата. В много страни има например заложено как да се строят сгради, да са енергийно ефективни, у нас няма с кого да се води този диалог", обясни тя.

Николова посочи, че от увеличената енергийна ефективност полза ще имат всички – бизнеса, домакинствата, наемателите на сгради.

"Бизнесите ни са принципа, че всеки се спасява сам", смята гостът.

По думите на Николова бизнесите, които имат визия и по-дългосрочно планиране, се ориентират към устойчивостта. Те използват периода на затишие да наваксат от чисто регулаторна гледна точка, тъй като е ясно, че политики на ниво Европейски съюз ще бъдат транспонирани у нас, стана ясно от разговора.

"Има бизнеси, които са на изчакване. От гледна точка на инвестиции – не се случват много заради политическата нестабилност и това, че няма на ниво Европа и на световно ниво кой да лобира за държавата", отбеляза още тя. 

Според Николова дигитализацията е директно свързана с ефективността.

"Коронавирусната криза много повиши темповете на дигитализация на българския пазар. Тръгнали сме в тази посока. Въпросът е, че дигитализацията изисква инвестиции", констатира тя, цитирана от bloombergtv.bg

Според госта компаниите обаче в момента се опитват да оцеляват, взимат решения на базата на повишените цени на електричеството и се колебаят от какво да спестят. 

Снимка: Pixabay