Експерт: Фалшивите сигнали за бомби целят хаос, вероятно ще има такива и на изборите

Славчо Велков определи заплахите като училищен тероризъм

01.04.2023 | 11:24 Редактор: Петя Кръстева
Експерт: Фалшивите сигнали за бомби целят хаос, вероятно ще има такива и на изборите

Сигналите за бомби в учебните заведения бяха прояви на "училищен тероризъм". С малки изключения, извършителите са свързани с училищата. Това каза експертът по антитероризъм полковник Славчо Велков.

"Трудно би могло да се каже каква е била мишената на заплахите, но се случва в момент, когато предстоят избори, а ние знаем, че те се провеждат в учебните заведения. Логично е да се направи връзка между двете неща", смята той. Полк. Велков не изключи възможността такива заплашителни имейли могат да бъдат получени и в деня на изборите. 

"Заплахи са възможни и в деня на вота. Ще разберем доколко са пресечени възможностите на тези, които ги отправят. Както видяхме, една огромна част от тях са подадени от 17-годишен ученик, който е задържан след действия  на структурното звено на ГДБОП "Противодействия на киберпрестъпленията", каза още полковникът. 

Той обясни, че сигналите не са с глобален характер, но въпреки това органите на реда са предприели мерки за създаването на нови протоколи за действие, в случай че заплашителните сигнали продължат и утре. Според него това е знак за сериозността на ситуацията. 

Полк. Велков е категоричен, че заплахите не трябва да се отразяват на изборния процес. По думите му извършителите целят единствено създаване на хаос.

"Този, който извършва заплахата, разчита на нейното въздействието, за да се стигне до мащабни действия - включително и евакуация", обобщи той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR