Търговци намаляват грамажа на промо стоки и вдигат цената, оправдават се с техническа грешка

Единственият начин потребителите да противодействат е да си правят предварителен списък

01.04.2023 | 09:53 Редактор: Петя Кръстева
Търговци намаляват грамажа на промо стоки и вдигат цената, оправдават се с техническа грешка

Магазини за хранителни стоки опитват да се оправдаят със съобщения в медии, че няма да могат да доставят промоционални стоки поради "непредвидени обстоятелства" или "технически" и "печатни" грешки в актуалните си рекламни брошури. Това е най-новата нелоялна практика, забелязана от онлайн платформата "Ние, потребителите". 

"Търговецът отпечатва брошурите за новия период и ги разпространява по обичайно ползваните от него канали. След като са достигнали до N на брой потребители, които въз основа на тях и бюджета си правят планове за седмичното пазаруване, в средата на периода на валидност на офертата дружеството изпраща съобщения през медии, че рекламираните намалени продукти няма да бъдат предлагани на клиентите, ще бъдат налични на по-високи от обявените цени или директно се предлагат по-скъпи алтернативни артикули. Някои от тези продукти са свързани с актуални събития от българския календар и наближаващи празници, какъвто е последният пример - различни разфасовки на агнешко месо, за които се съобщава, че няма да бъдат предлагани поради непредвидени обстоятелства", пишат от платформата.

В други случаи става дума за едни от най-търсените продукти - кисело мляко или яйца, като търговецът предлага алтернативни на обявените в брошурата артикули в не толкова бюджетни разфасовки, което води до оскъпяване на продукта за потребителите, или от друг производител. Вместо опаковка от 15 бр. яйца размер L за 6,49 лв.,  се предлагат 10 бр. от същия размер за 4,69 лв. 

Понякога "техническа грешка" се посочва като причина за обявени значително по-високи цени от тези, на които даденият продукт може да бъде закупен в магазина.

"Без значение дали е с, или без умисъл, това действие представлява недобросъвестно и непрофесионално поведение от страна на търговците. Как те ще гарантират, че с няколко публикации в медии ще покрият същата аудитория, която са покрили с брошурата, разпространявана в търговските обекти, пощенските кутии и онлайн, вкл. и при излъчени реклами в електронните медии. Още повече, че към момента на изпращане на съобщението до медиите брошурата без редакции продължава да стои в онлайн пространството, на сайта на търговеца и в е-картата за ползване на отстъпки", обясняват експертите от "Ние, потребителите".

Тъй като се наблюдава повторяемост, този подход се превръща в практика.

Единственият начин потребителите да противодействат е да си правят предварителен списък, да обръщат внимание на вида, грамажите и маркирането на касата на всеки от продуктите и да се въздържат от непланирани покупки.  

Снимка: БГНЕС