В памет на Нери Терзиева: Съпругът ѝ споделя в книга срещи като тези с Клинтън и Чарлз

Тя трябва да служи за пример на младото поколение, каза Евгений Тодоров

31.03.2023 | 19:19 Редактор: Вяра Димова

Днес се проведе премиерата на "Книга за Нери" в памет на журналиста Нери Терзиева, която завинаги остави своя отпечатък в българската телевизионна журналистика. 

Книгата е написана от нейния съпруг - Евгений Тодоров. Самият той посочва, че тя трябва да служи за пример на младото поколение и на тези, които искат да следват нейния професионален път и да се учат да отстояват принципите и морала си.

В книгата са представени срещи на Нели Терзиева с личности като Бил Клинтън и Принц Чарлз. 

Нели Терзиева ни напусна на 2 юни миналата година след боледуване. Тя остави дълбока следа в българската телевизионна журналистика. Кариерата ѝ започва като репортер и водещ в Пловдив. През 1990 година вече е лице на централните новини на Българската национална телевизия. Влиза в новинарското студио само няколко месеца след смяната на политическия строй. Основател и директор на Ефир 2. Впоследствие става и прессекретар на президента Петър Стоянов.

"Би трябвало тази книга да помогне на онези, които избират нелесния път в живота и дано вдъхне кураж на тези млади хора, които се колебаят. "Дали да тръгна по утъпкания път? Дали да се изправя срещу трудностите? Дали да премълча или да кажа истината?" Мисля, че тази книга би могла да помогне на тези млади хора, а по този начин пък те да помогнат на България", каза Тодоров.

"Чрез Нери, чрез нейния глас, чрез нейното преживяване и чрез нейното мислене промените след 89-а година влязоха в деня на всеки българин. Тогава си казвахме, че имаше някакви големи промени, но реално животът протичаше всеки ден, по същия начин, както десетилетия преди това и онова, което се случваше. Различното, беше, че Нери по един нов начин на отношение към света представяше новините и хората, благодарение на нея повярваха, че нещо много важно се случваше в живота им", коментира медийният експерт доц. Георги Лозанов.