fallback

Радев: Трябва да градим иновативна икономика чрез добиване на суровини

Турската "Алкомет" получи приза "Инвеститор на годината"

30.03.2023 | 22:10 Автор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев връчи отличия на церемонията по награждаване на "Инвеститор на годината". Той подчерта, че отличията са признание за приноса на компаниите към развитието на българската държава и общество. 

"Последните кризи ни показаха накъде трябва да върви ЕС. Енергийната криза оголи нашата зависимост, войната на Русия срещу Украйна и прекъснатите глобални доставки показа намалялата добивна промишленост. Ние трябва да градим иновативна икономика чрез добиване на суровини, развиване на металургията, добив на енергия от собствени източници и нейното съхранение и разбира се дигитализацията - където е силата на Европа. Преди това трябва да се изградят базите. България има огромния шанс да бъде във фундамента на тази база", каза Радев.

Инвеститорът на годината е турската компания – "Алкомет". Стокообменът с Турция вече надхвърля 7,5 млрд. евро. 

"Тя е сред сериозните инвеститори в България, от срещата ни с президента Ердоган, до подписването на договор с компанията "Боташ" за достъп до газопреносната мрежа на Турция минаха само 24 дни. Това показва едно доверие, ефективно сътрудничество между двете ни държави", посочи Радев.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев посочи, че началото на мандата си служебното правителство е  подкрепило 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места.

Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback