Радев: Трябва да градим иновативна икономика чрез добиване на суровини

Турската "Алкомет" получи приза "Инвеститор на годината"

30.03.2023 | 22:10 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Трябва да градим иновативна икономика чрез добиване на суровини

Президентът Румен Радев връчи отличия на церемонията по награждаване на "Инвеститор на годината". Той подчерта, че отличията са признание за приноса на компаниите към развитието на българската държава и общество. 

"Последните кризи ни показаха накъде трябва да върви ЕС. Енергийната криза оголи нашата зависимост, войната на Русия срещу Украйна и прекъснатите глобални доставки показа намалялата добивна промишленост. Ние трябва да градим иновативна икономика чрез добиване на суровини, развиване на металургията, добив на енергия от собствени източници и нейното съхранение и разбира се дигитализацията - където е силата на Европа. Преди това трябва да се изградят базите. България има огромния шанс да бъде във фундамента на тази база", каза Радев.

Инвеститорът на годината е турската компания – "Алкомет". Стокообменът с Турция вече надхвърля 7,5 млрд. евро. 

"Тя е сред сериозните инвеститори в България, от срещата ни с президента Ердоган, до подписването на договор с компанията "Боташ" за достъп до газопреносната мрежа на Турция минаха само 24 дни. Това показва едно доверие, ефективно сътрудничество между двете ни държави", посочи Радев.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев посочи, че началото на мандата си служебното правителство е  подкрепило 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места.

Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

Снимка: БГНЕС