Можем да произвеждаме 155-милиметрови снаряди, но само експериментално

България отказа да се присъедини към обща поръчка за подобни боеприпаси

29.03.2023 | 17:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Можем да произвеждаме 155-милиметрови снаряди, но само експериментално

Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот може да произвежда 155-милиметрови снаряди, каквито ЕС планира да доставя на Украйна. Според Стоянов става дума за експериментално, а не за серийно производство на такива боеприпаси в България.

Миналата седмица ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат голяма унищожителна способност. Държави, което разполагат със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

ЕС ще финансира обща поръчка на снаряди за Украйна, в които са готови да се включат повечето от страните членки. България отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че Българската армия не използва 155-милиметрови снаряди, съобщи БНР.

В същото време президентът Румен Радев заяви, че заедно с Европейската комисия ще се работи за повече инвестиции в българската военно-отбранителна индустрия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR