Йотова пред паметника на Одринската епопея: Говори се повече за оръжие, отколкото за мир

Денят на Тракия и 110-годишнината от Балканската война трябват да будят нашата съвест, заяви вицепрезидентът

26.03.2023 | 12:49 Редактор: Вяра Димова
Йотова пред паметника на Одринската епопея: Говори се повече за оръжие, отколкото за мир

Отново светът е разтърсен от война, отново сме свидетели на политически кроежи. Нарушихме обещанието "Никога повече". Днес се говори повече за оръжие, отколкото за мир. Денят на Тракия и 110-годишнината от Балканската война трябват да будят нашата съвест, защото имаме дълг към тези преди нас и към поколенията след нас. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционното честване-поклонение пред паметника на Одринската епопея в София по повод Деня на Тракия.

"Скланяме глава пред подвига на смелите български войни, които оставиха костите си, за да я има свободна и обединена България, които с чест се бориха за своите събратя", посочи Йотова.

"В дългата българска история славата и победите се редуват с дълбоки рани. Българските тракийци - тази рана не е затворена до днес. Цяла България е осеяна с паметници, под чиито гранитни снаги лежат костите на мъже и жени, на деца, чиято единствена вина беше, че са българи", изтъкна вицепрезидентът

"Когато решиха да ги смачкат с един от най-големите геноциди на 20 век, тръгнаха към България с надежда, че ще намерят братски протегната ръка. Мнозина не успяха да достигнат до тази жадувана свобода. Тъжните тракийски песни разказват за този дълъг и мъчителен път. Пазим избелелите снимки в семейните албуми", заяви още Илияна Йотова.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава