Освободен е екипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба

До час се очаква да приключи и разпита на другите два плавателни съда

25.03.2023 | 21:52 Редактор: Вяра Димова
Освободен е екипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба

Екипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца е бил освободен, след като е приключил разпитът на неговия капитан. Това съобщи в телефонен разговор посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

"В момента тече разпита на капитаните на другите два кораба и се очаква, че в рамките на час, два той ще приключи и те също ще бъдат пуснати, като има доста голяма вероятност още тази вечер да бъдат освободени и десетимата моряци", каза посланик Влайков. Той добави, че близки на моряците са пристигнали на място и са им донесли дрехи.

Посланикът обаче посочи, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед. Предвид късния час, в който ще приключат разпитите, румънските власти вероятно ще позволят на моряци, които не успеят да се приберат тази вечер във Варна, да нощуват на един от корабите и той ще бъде запечатан утре сутрин, добави той, цитиран от БТА.

Посланик Влайков подчерта, че през последните 36 часа усилията на българското министерство на външните работи и посолството са били насочени изцяло към работата по освобождаване на моряците, а как ще се развие въпросът с корабите зависи изцяло от румънската прокуратура.

Снимка: БГНЕС