Ето къде и как да сравним цените на храните в специално създадения сайт

В него ще бъдат качвани само продукти с трайно ниски цени, а не на седмична промоция

24.03.2023 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

Властта показа новата система за проследяване на цените и качеството на храните. Цени на вносител, цени на едро и цени на дребно на 30 хранителни продукта потребители ще могат да следят в сайта foodprice.bg. Там ще могат да се сравняват и с цените в 7 европейски държави.

В сайта малките и големи търговски вериги с над 30 милиона лева оборот годишно ще могат доброволно да публикуват най-ниските цени на основните хранителни продукти. Целта е да не са в промоция, а да са с трайно ниски цени и да се актуализират седмично. Така ще можем да проследим дали стоките поскъпват или поевтиняват, както и къде можем да си купим най-изгодния продукт. 

Платформата е улеснена с големи бутони, на които има изобразени и изписани продукти като олио, брашно, масло, месо и хляб. 

Целта на правителството е да се справи с изкуствено завишените цени на хранителните продукти като покаже на най-ниските, които търговските вериги предлагат. 

"Сайтът обединява информация от на практика всички институции, които имат отношение по темата", уточни служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

В платформата цените на 30-те продукта се сравняват по няколко критерия - по търговска верига, по местоположение у нас и по вносител. Можем да видим колко струват на едро и на дребно, а за 11 от тях съществува и опцията за сравнение с още 7 европейски града. 

"Данните се събират от търговските ни аташета към Министерството на икономиката. В момента те изпращат данни, но не за всичките продукти, тъй като у нас има продукти, които ги няма в другите държави", поясни министър Стоянов. 

На платформата ще могат да представят цените си големите търговски вериги, както и по-малките хранителни магазини, които са с оборот над 30 млн. лева годишно. Те ще бъдат включени в сайта напълно доброволно, а цените ще се актуализират на седмична база. Има идея продуктите, качвани в сайта, да бъдат обозначени и с някакъв стикер на рафтовете, така че хората да се ориентират по-добре в това, което са видели на сайта, къде да го открият в магазина.

Цените ще могат да се сравняват и назад във времето. В сайта има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции, както и данни за наложени санкции. До момента размерът на наложените глоби от КЗП е в размер на 1,5 млн. лв. Въпреки убедеността, че платформата ще доведе до по-ниски цени на стоките и до по-ниска инфлация, сред гражданите обаче мненията са полярни. 

"Хората са свикнали да пазаруват от едни и същи места, няма да ходя до другия край на София, за да си купя нещо с 20 стотинки по-евтино", категоричен е клиент. 

"Целият портал ми се стори много полезен. Живяла съм в чужбина и маслото е много по-евтино там, това е един от факторите, поради които купувам само немско масло", каза столичанка.

А властта е готова и с други мерки в борбата с високите цени - разработване на регистър за проследяване на произхода на продуктите, както и законодателни инициативи, които да приеме следващото Народно събрание. Една от последните мерки е дотирането на цената на поливната вода с 80%. 

"Средства ще се осигурят, сега, веднага. Ако имате 100 лева вода, плащате 80 лева, плюс 20 лв. плаща земеделският стопанин и евентуалните ДДС-та на цялата сума. Това ще е въздух за земеделските производители", категоричен е служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.