Лекар: Медицинският туризъм остава мечта у нас, липсва интерес от държавата

"Качеството на медицинските ни услуги е много добро и имаме лекари и зъболекари на световно ниво", смята д-р Венцислав Стоев

22.03.2023 | 21:34 Редактор: Петя Кръстева
Лекар: Медицинският туризъм остава мечта у нас, липсва интерес от държавата

Основната причина за трудностите в развитието на медицинския туризъм в България е липсата на интерес от страна на държавата. След тежките години на Ковид-19, които ликвидираха здравния туризъм, дойде момент на подем за туристическия бранш, но въпреки усилията за подготовка и стимулиране на развитието на сектора, положени от Клъстера за здравен туризъм, който събира в едно усилията на лекари, зъболекари, застрахователи, туроператори и хотелиери, медицинският туризъм в България остава само една мечта. Това каза стоматологът д-р Венцислав Стоев.

По думите му интересът на чужденците към българските медицински услуги не е спрял и се наблюдава индивидуален медицински туризъм.

"В момента в Европа има близо 100 млн. души над 65-годишна възраст, като този брой ще нараства още. Има и директива за трансгранично здравно обслужване, която може да послужи за добра основа за развитие на сектора в България, защото ние сме сред държавите, които са на челно място по брой легла на глава от населението, както и по брой на практикуващи лекари. Освен това, цените на услугите в България са силно конкурентни, а и страната ни има много благоприятно географско местоположение", смята той.

Стоев изтъкна, че качеството на медицинските ни услуги е много добро и имаме лекари и зъболекари на световно ниво.

"Не бих казал, че интересът от страна на чуждестранни граждани към медицинските услуги в България е силен, но е възраждащ се. Ние определяме целевите си пазари, а това са развитите страни в Европа - Великобритания, Германия, Скандинавските държави, защото в натоварените им здравни системи пациентите чакат по шест месеца за зъболечение или планови операции. Други държави, извън ЕС, са например Ирак, Северна Африка и други арабски държави".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay