Системата е готова, обясниха как ще проследяват цените на храните

Министър Алексиев: Това ще доведе до по-голяма прозрачност

22.03.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Системата за проследимост за качеството, количествата и цените на храните вече е готова и ще бъде представена в петък. Това обяви служебният вицепремиер Христо Алексиев.

Тя има за цел да следи пътя на всички вносни храни към българския потребител. На практика това означава - при всяка продукция, която влезе в държавата отвън, и първият търговец, който я пуска на пазара, трябва да декларира това. В случай, че от международни източници пристигне информация, че тя е с лошо качество, ще бъде изтеглена.

Другото предимство е, че се улеснява контрола върху търговците. А когато разликата на цените при производителя и продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията. 

"Те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа, която правителството изготви. Това ще доведе до по-голяма прозрачност. Хората ще имат информация какви са цените и къде да пазаруват продукти. Ще се публикуват цените на определени продукти - около 50", посочи министър Алексиев.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС