КЗК с внезапни проверки в офиси заради високите цени на храните

Комисията се самосезира за установяване наличието на нарушения

21.03.2023 | 12:40 Редактор: Вяра Димова
КЗК с внезапни проверки в офиси заради високите цени на храните

Комисията за защита на конкуренцията проверява съмнителни практики за картел между големите търговски вериги. Извършват се няколко внезапни проверки в офисите на вериги хипермаркети, на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщиха от комисията. 

По време на проверките се изземват документи и кореспонденция, от които трябва да стане ясно дали има нелоялни търговски практики при хранителните стоки заради значителното увеличение на цените. Регулаторът се самосезира за установяването на евентуални форми на забранени споразумения между редица участници по всички нива на дистрибуция в хранителния сектор.

Икономически анализ на пазарната ситуация, извършен от комисията, е установил, че значителният ценовия ръст при храните на едро и на дребно няма пазарна обосновка. Комисията не изключва наличието на незаконосъобразни практики в търговията и допуска вероятността тенденциите на пазара да се дължат на практики, договорки и споразумения, които ограничават конкуренцията. Действията на място се извършват от служители на комисията, със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение от Административния съд на София.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: pixabay