Собственичката на къщата на Димитър Талев: Направо пада, търся България да прояви интерес

Имотът се намира на няколко метра от църквата "Света Богородица" в центъра на Прилеп

21.03.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Родната къща на писателя Димитър Талев тъне в разруха. За пореден път собствениците на имота призоваха българската държава да откупи и стопанисва имота. Обявената сума е 100 хил. евро.

"Това е една тъжна история. Историята на Димитър Талев се повтаря", споделя собственикът на къщата Снежана Аческа. 

С болка тя разказва, че семейството ѝ не може да стопанисва имота, в който е роден и отраснал големият български писател Димитър Талев, а и България не проявява интерес към него.

"Къщата направо пада, не искам да съм безобразна към България, но смятам, че страната може да вземе някаква мярка", коментира Аческа. 

Родът на Снежана Аческа купува имота през 1926 година от майката на Димитър Талев. Къщата се намира на няколко метра от църквата "Света Богородица" в центъра на Прилеп. Годишно стотици туристи посещават увековечения в романа "Железният светилник" дом на семейство Глаушеви, без да заплащат никаква такса.

"Госпожа Снежана Аческа притежава три четвърти от къщата, което се равнява някъде на 10 стаи, но тук ключовото е да се отнесем с уважение към нея и да закупим това, което тя ни предлага. Иска 100 хил. евро. Това за държавата България мисля, че са едни смешни пари и е длъжна да реагира", каза един от наследниците на Талев - Димитър Панчев. 

Единственото желание на Снежана и семейството ѝ е имотът да бъде съхранен за поколенията. "България да има център, да има едно място да се събират и българи и македонци, да се дружат, не да се карат. Политиката за политиците. Аз не съм политик, аз си търся България да прояви някакъв интерес към тази къща. Наистина мисля, че желанието на Димитър Талев е било тази къща да стане нещо", допълни Аческа.

Според наследниците, ако държавата не реагира, къщата на Димитър Талев би могла да попадне в грешни ръце и вместо да се превърне в паметник на културата, да бъде съборена и изгубена безвъзвратно.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.