Производители на малини и ягоди на протест, скъпата вода ги заплашва с фалит

Фермерите настояват за спешни мерки, които да спасят родната реколта

21.03.2023 | 17:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протест провеждат производители на малини и ягоди от цялата страна. Със селскостопанска техника те блокираха движението по главния път Разград - Търговище. Хората недоволстват срещу цената на водата за напояване и настояват за спешни мерки, които да спасят родното производство.

От бранша са притеснени, че повишената цена на водата ще доведе до съкращения на персонала, намаляване на производството, изкореняване на градини и фалити.

"Ягоди и малини отглеждаме, а без вода не можем - трябва да минем на зърнени култури или на нещо друго. Ако не ни чуят, другата седмица в София ще отидем пред парламента, пред министерството. Няма друг вариант, не може да остане сегашното положение", каза един от протестиращите.

"Това не е протест само на малинопроизводителите. Това е национален протест на всички, които ползват вода от монополиста "Напоителни системи", защото има и други колеги, които потребяват вода от сондажи и плащат на МОСВ по 2,2 лв. за кубик. Ние плащаме до 2,27 лв. за кубик. Това ни поставя в изключително трудно и неравностойно положение", смята председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: БГНЕС