Министър Милков каза кога България ще освободи пътя на РСМ за членство в ЕС

Позицията ни е в подкрепа на интеграцията на страните от Западните Балкани

20.03.2023 | 12:37 Редактор: Михаела Димитрова
Министър Милков каза кога България ще освободи пътя на РСМ за членство в ЕС

Въпросът с европейската интеграция на Западните Балкани е процес, който е с директно значение за нас, тъй като това е непосредствената среда, в която България функционира и осъществява външната си политика, каза в Сандански служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той участва в откриването на 16-ия международен семинар "Зимно училище по дипломация", организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за чуждестранни дипломати от Европейския съюз, Югоизточна Европа и Черноморския регион.

"Ние имаме принципна позиция, която е в полза и подкрепа на интеграцията на страните от Западните Балкани, като това е добре да бъде извършено по най-бърз начин, но същевременно въз основа на критериите, които са определени и на принципите и механизмите, които самият Европейски съюз е създал и утвърдил в това отношение", посочи Николай Милков. 

По думите му в това отношение трябва да се подчертае, че България защитава правата на нашите сънародници в тези държави и на хората, които имат българско самосъзнание и се чувстват българи.

"Тези неща не противоречат на нашата цел за бърза интеграция на Западните Балкани. Спазването на правата на човека, спазването на правата на асоцииране, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, са критерии за членството на тези държави в ЕС и това е нещо, което самият съюз признава", каза още външният министър, цитиран от БТА. 

По отношение на Република Северна Македония министър Милков каза, че страната ни има ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на съседката ни и това е основата на така нареченото "френско или европейско предложение". Министърът на външните работи посочи, че това предложение е прието от всички държави членки на ЕС, прието е от България, а също така и от парламента в Скопие.

"Когато те изпълнят тези условия, тогава пътят им към членство е открит", каза още министър Милков. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 1 година
"Страната ни има ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на съседката ни ". Нашата позиция винаги се основава на това, което някой друг вече е решил за нас. Не очаквах подобно признание. Сигнализирай за неуместен коментар