КЗП: При направени 755 проверки в търговските вериги са установени 651 нарушения

Не са налагани максимални санкции

19.03.2023 | 12:03 Редактор: Елеонора Танева
КЗП: При направени 755 проверки в търговските вериги са установени 651 нарушения

651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги. Това показват последните данни на КЗП. Тези последни данни съобщи пред БНР Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях. По думите му се наблюдава "неприятна и изключително тревожна тенденция" при нелоялните търговски практики:

"Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството", заяви пред БНР Ангел Джалев от КЗП.

Той уточни, че към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика.

"Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкретния търговец, а не като у нас - 50 хил. лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект", призова Джалев. 

Снимка: БГНЕС